вівторок, 13 червня 2023 р.

Сильні духом

Масове волонтерство, та ще й в умовах окупації - явище, яким українці дивують світ.

Центральна бібліотека імені Лесі Українки ініціювала провести загальносистемний Марафон «Сильні духом» у всіх працюючих бібліотеках міста. А саме зустрічі з волонтерами, відомими публічними херсонцями, котрі з початком повномасштабного вторгнення зайняли проукраїнську позицію та активно допомагали людям.


Ми запросили на зустріч херсонку Ірину Саліхову.
 У рідному місті Ірина – людина  відома. Перш за все, як класна журналістка, яка  працювала в усіх видах ЗМІ – газета, радіо, телебачення, онлайн… І всюди виділялася тим, що зазвичай іменують власним творчим почерком. 
Ірина Саліхова вже у перші дні повномасштабного вторгнення
військ рф в Україну організувала у Херсоні волонтерську ініціативу "Котики-патріотики", і всі її зусилля спрямувала на допомогу лікарням і людям, які потребували допомоги. 
Президент України 30 грудня вручив Ірині відзнаку "Золоте серце". 
Тож «Сильні духом» - це беззаперечно про неї – про Ірину Саліхову.
Перш ніж надати слово гості, бібліотекарі ще раз нагадали всім присутнім про сьогоднішню ситуацію на Херсонщині, переглянули декільки промовистих світлин з підтопленням та обстрілами російської армії.


Одним волонтерським духом зустріч об'єднала людей з Херсона та Херсонщини, Миколаєва, Одеси та Одеської області, Дніпра, Києва, Польщі, Німеччини та Норвегії, - українців, яким болить Херсон і, яким небайдужа доля Херсонщини.

Всі присутні дуже уважно слухали розповідь Ірини про волонтерство в окупації, про волонтерську ініціативу "Котики-патріотики", про ризики, про величезне фізичне та моральне навантаження, 
про щастя, коли через блокпости машина "гуманітарки" приїжджала неушкодженою та про радість, коли потрібні ліки доходили до хворих. А ще болючі спогади про виїзд через численні блокпости, які так знайомі багатьом присутнім на заході.

Ірина Саліхова також поділилася своїми думками щодо сьогоднішньої складної ситуації на Херсонщині, порадила, з ким контактувати щодо надання гуманітарної допомоги і, що саме зараз потрібно Херсону та області.
Під час зустрічі вийшло цікаве спілкування. Користувачка бібліотеки Тетяна Фиріна розповіла зміст телефонної розмови з подругою, яка знаходиться в Олешках з хворою мамою на четвертому поверсі без світла та води, і ніякої допомоги. Ольга Маляренко поділилася своїм досвідом волонтерської допомоги для мешканців лівобережної Херсонщини. 

Ірина за свою волонтерську роботу була нагороджена відзнакою «Золоте серце». Президент України нагороджував всього п’ятдесят  волонтерів з усієї країни. Херсонці пишаються тим, що серед них була і наша сильна духом Ірина Саліхова. 
На врученні нагороди «Золоте серце» волонтери, які допомагали армії казали, що це неможливо, те, що робили «котики-патріотики». А «котики»  не знали, що це неможливо, і робили.

Присутні подякували Ірині Саліховій за волонтерську та інформаційну роботу, цікаві та щемливі розповіді
, за її золоте серце і сильний дух.



Немає коментарів:

Дописати коментар