четвер, 28 вересня 2023 р.

Бібліотека: від історії до сьогодення

Інформаційну годину "Бібліотека: від історії до сьогодення" провела бібліотекарка філії №6 Херсонської ЦБС для дев'ятикласників Херсонської загальноосвітньої школи №44 напередодні Всеукраїнського дня бібліотек. 

Учні 9-А та 9-Б (всього 30 осіб) познайомилися з інформацією про перші бібліотеки Стародавнього світу та першу бібліотеку Київської Русі. Радісно було почути від учнів відповідь на запитання про те, хто і де заснував першу бібліотеку у Київській Русі.

Правильно відповівши на запитання "Без чого не було б бібліотек?" (звісно, що без книг), дев'ятикласники дізналися про німецького винахідника і першодрукаря Йоганна Гутенберга, про його ручний друкарський верстат та про Івана Федорова одного із перших українських друкарів.

Через презентацію бібліотекарка показала найпопулярнішу книгу у світі, найдавнішу книгу на Землі, найважчу, найтовстішу книги у світі та мініатюрну книжку - томик віршів Т. Шевченка «Кобзар», який створив мікромайстер Микола Сядристий.

Далі говорили про унікальні бібліотеки світу. Такі, наприклад, як центральна бібліотека в Канзас-Сіті, фасад якої називають "Книжкова полиця", про бібліотеку Каліфорнійського університету у Сан-Дієго, будівля якої нагадує величезний ліхтар чи крону дерева, про бібліотеку-голову в місті Ніцца у Франції, про бібліотеку в тролейбусі у Болгарії, про бібліотеку у джунглях, яку самі архітектори називають Кін-Конгом та інші.

В рубриці "Бібліотеки України" мова йшла про найбільшу бібліотеку України - Національну імені Вернадського, яка входить у десятку найбільших книгозбірень світу, про Наукову бібліотеку Львівського університету імені Франка, яка є однією з найбільших та найдавніших діючих бібілотек України, бібліотеку КПІ, Одеську національну наукову бібліотеку, яка вважається першою публічною в Україні.  Говорили про те, що сьогодні бібліотеки це - громадські простори, куди можна прийти з компанією та чотирилапим улюбленцем, влаштувати там фотосесії та кінопокази. Такими і є наші херсонські бібліотеки.

Родзинкою онлайн-зустрічі було те, що до нас приєнався Михайло Годованюк - херсонець, що закінчив гімназію №20, зараз проживає у Німеччині і вступив там до університету. 




Михайло - друг і волонтер нашої бібліотеки, то ж залюбки погодився розповісти про бібліотеку у Німеччині, яку відвідує та документами якої користується.

Михайло показав, як виглядає бібліотека зовні та всередині, розказав про фішки книгозбірні: автомати, через які можна взяти книгу та повернути, чіпи у кожній книзі, на вході електронна рамка, куточок рекреації з диванчиками, великий вибір настільних та комп'ютерних ігор, які можна взяти додому, книги на різних мовах, в т.ч. і українською. 



Також Михайло показав сайт бібліотеки, зайшовши у свій кабінет. Школярі побачили, як наш гість за декілька кліків продовжив термін користування книгою, бо за борги великі штрафи. Відео фрагмент: Михайло Годованюк розповідає про правила користування бібліотекою у Німеччині.

Всеукраїнський день бібліотек відзначають як любителі книжок, так і бібліотекарі. Тож, вітаємо всіх книголюбів! Бажаємо всім нам швидшого закінчення війни перемогою України, повернення додому і зустрічей офлайн у бібліотеках нашого рідного, незламного Херсона.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар