неділю, 5 грудня 2021 р.

Міжнародний день волонтера

5 грудня у Міжнародний день волонтераяке відзначається щорічно, починаючи з 1985 року за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН, у залі бібліотеки-філії №6 Херсонської ЦБС пройшов святково-інформаційний мікс "Волонтер - це стан душі".


Під час заходу відбулося обговорення поняття "волонтерство", тобто діяльності на основі доброї волі. 
В Україні існує давня традиція суспільної праці, взаємодопомоги, піклування про ближнього. Без будь-якого примусу люди за власним бажанням діють на благо суспільства.

Їх називали громадськими діячами, альтруїстами, доброчинцями, добровольцями тощо, а з кінця XX століття – волонтерами.

Про добровольчу роботу ще з дитинства розповіла Євдокія Петрівна Голобородько - академік, професор, учений-педагог. 

Потужний сплеск волонтерства в Україні був спричинений подіями Євромайдану та війною на сході України.  У Міжнародний день волонтера згадали відому херсонську волонтерку, активістку, учасницю Євромайдану Валентину Крицак, яка посмертно нагороджена орденом «За заслуги». Пишаємося, дякуємо і низько схиляємо голови. Світла пам'ять таким самовідданим людям, патріотам України.

Бібліотекарі надали інформацію про  волонтерські організації, які сьогодні існують в Україні в т.ч. про про проект «Переможці», який організовано спільно ТСН та журналом Viva. 

Ніна Фиріна розповіла про благодійний випуск цього журналу, який вона придбала. Кошти від продажу журналу "VIVA! Переможці" з історіями життя героїв та ексклюзивними світлинами спрямовуються на розвиток сучасного протезування в Україні. Анатолій Фирін прочитав власні вірші про людяність та доброту

 

Присутні довідалися, що початком сучасного волонтерського руху вважають створення Міжнародного комітету Червоного Хреста в 1859 році. Організація працювала на волонтерських засадах, і надавала першу медичну допомогу полоненим та пораненим. На захід ми запросили волонтерку Херсонського обласного ТоваристваЧервоного Хреста України Анну Ольшинську, яка  розповіла, чим сьогодні займаються херсонські волонтери Червоного Хреста.

Бібліотекарі подякували волонтерам бібліотеки - а це і були всі присутні на заході, - за підтримку у тривожні часи, за підтримку на інтернет-сторінках, за допомогу у проведені заходів, за подаровані книги тощо. 

І вручили всім медалі "Я - волонтер".

Наша бібліотека має ще й волонтерів, які прикрашають своєю творчістю  заходи. Не один раз радував піснями на бібліотечних заходах Народний ансамбль народної пісні «Херсонські молодички» Обласного Палацу культури  (керівник: Заслужений працівник культури України В’ячеслав Гребенюк). І сьогодні цей співочий колектив підняв настрій присутнім.

Вокально-гумористичний дует «Веселухи» у складі Морозової Тетяни та Мішиної Світлани розвеселив та заставив співати всіх. Скільки креативу! Скільки азарту! Скільки енергії!

"Не питай, що Україна зробила для тебе. Запитай себе, що ти зробив для України"саме за цим принципом діють волонтери.

У Міжнародний день волонтера висловлюємо щиру вдячність усім, хто віддає себе шляхетній, самовідданій і безкорисливій справі та допомагає людям.


Дуже приємно, коли є зворотній зв'язок від присутніх на заході. Дякуємо за це Ніні та Анатолію Фиріним.


Немає коментарів:

Дописати коментар