неділю, 27 серпня 2023 р.

29 серпня - День пам’яті захисників України

29 серпня в Україні відзначають День пам’яті захисників України. 

Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 «Про День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України» для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну з найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

Коли 29-30 серпня 2014 року бійці виходили з Іловайська по "зеленому коридору" без зброї, бо такі були умови під гарантію безпеки, колону розстріляли. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

Проект AFTER ILOVAISK є документальним проектом спрямованим на збереження пам'яті та переосмислення трагічних подій, які мали місце в серпні 2014 року поблизу міста Іловайськ Донецької області. 

Це документальний мультимедійний проект, створений для збереження та переосмислення значення подій серпня 2014 року військовими, їхніми родинами та громадянами України в цілому. Від сприйняття як трагедії до засвоєння важливого уроку.

Шановні читачі блогу "Бібліотечний дім", ми пропонуємо вам познайомитися з віртуальною книжковою виставкою "Герої не вмирають!". У кожній із представлених книг автори вшанувують загиблих в «Іловайському котлі», вони ніби хочуть подарувати продовження їхнім життям – у слові й у пам’яті.

Зроблено в Padlet

Рекомендуємо статтю  "А десь над соняхами в полі до Сонця в небо йшли Герої…" на сайті Національної історичної бібліотеки України. Тут ви знайдете більш повну інформацію про ті події, посилання на документальні фільми, познайомитеся з виставкою документів, експозиція якої вміщує книги та періодичні видання із фонду НІБУ, що висвітлюють історію боротьби героїв за незалежність нашої держави, увічнюють мужність та відданість воїнів, їх безстрашність і патріотизм.

Український народ завжди з повагою ставився до своїх героїв. Вшанування пам’яті полеглих за нашу свободу, нашу незалежність, нашу державність – це важливий момент осмислення тих цінностей, заради яких людина здатна пожертвувати своїм життям.
Ми схиляємо голови у вдячності перед нашими героями. Дзвін пам’яті завжди лунатиме у наших серцях. 

Дякуємо за життя!

Немає коментарів:

Дописати коментар