суботу, 19 серпня 2023 р.

Вірші, написані війною. Михайло Олійник.

 

Дорогі друзі, шановні херсонці та українці! Вже 540 днів йде повномасштабна російсько-українська війна… Ми не перестаємо дякувати Богу, нашим ЗСУ та всім, хто став на захист нашої Батьківщини. Дякуємо за життя.

Війна триває і на культурному фронті для збереження нашої ідентичності. Напередодні  православного свята Преображення Господнє користувачів бібліотеки та всіх бажаючих зібрали на онлайн-спілкування вірші, написані війною. 



Присутні дізналися про життєвий та творчий шлях херсонського поета Михайла Олійника – випускника Херсонського державного університету. За фахом він інженер-педагог, за покликом серця – поет, а за професією – спортивний тренер. Майстер спорту України з гирьового спорту, тричі був чемпіоном світу, багаторазовий чемпіон України, восьмиразовий рекордсмен книги рекордів України. Сьогодні працює з людьми, допомагає в реабілітації, служить інспектором муніципальної варти в Херсоні.

Під час вибухів та окупації від поганих думок Михайла рятували вірші… Власні вірші. Доречі у нашій бібліотеці є книги Михайла Олійника. На фото ви бачите автограв поета «славним читачам бібліотеки-філії №6 Херсонської ЦБС». 
Писати автор почав ще в дитинстві. До війни видав збірки  «Алгоритми мого серця», «Скрипка душі», «Залізна лірика». У фейсбуці веде поетичну групу, яка називається «Алгоритми мого серця», там він розміщує свої поезії ще з 2019 року. Тому є вже своя аудиторія, шанувальники, більше 2,5 тисячі підписників.

Ще тоді задумав видати трилогію про війну, окупацію та перемогу. Вже є видані «Незламний Херсон» та «Цвіт акації в окупації»Перша частина це – «Незламний Херсон». До кожного вірша є короткий вступ, де вказано, чому автор його написав, хто його спонукав. Друга частина – «Цвіт акації в окупації» саме про окупацію: почуття людей, про те, як вони жили, про віру в Бога, кохання, яке тримає на землі. Багато молитв. У збірці 84 вірша. Всі вони чудові, як за тематикою, так і за поетичною майстерністю. Це мудрі роздуми поета про сутність людського буття. І скоро вийде збірка «Я розкажу вам про Херсон». Це вірші, написані вже після звільнення, з березня-квітня 2023 року.

Особливістю творчого стилю поезій Михайла Олійника є те, що вони без розділових знаків. Це дає можливість читачеві самостійно визначити інтонацію та ритміку. Крім того, всі слова написані з маленької літери, окрім власних назв. 


Про чужий шансон в маршрутках та рідну мову. 


Михайло у віршах відгукується на різні події Херсона, Херсонщини, України. Він пише на підтримку лівого берега, про підтоплення Херсонщини, про те, як рашисти щоденно нищать рідне місто.

Поет писав раніше і пише зараз вірші, де зізнається в любові до Херсона, до свого рідного села Гаврилівка і до дороги додому…

Автор навіть не очікував, що збірка віршів «Незламний Херсон» стане настільки популярною. Зараз ця книга є в США, Франції, Іспанії, Польщі, Нідерландах, Німеччині. Наші херсонці, які виїхали, її замовили. А ще на аукціоні у США продали дві книги Михайла Олійника. Про все це Михайло пише на своїй сторінці у ФБ а також на сторінці «Алгоритми мого серця».
Михайло Олійник читає свої вірші серйозно, по-чоловічому і одночасно дуже чуттєво. В цьому переконалися учасники зустрічі, прослухавши декілька віршів авторського виконання, які поет надіслав нам у аудіоформаті.

Вірші Михайла Олійника передають українцям та людям всього світу незламний дух херсонців та подих нашого південного міста. 

Для херсонців, де б вони не були, вірші Михайла Олійника завжди актуальні. Вони пишуть безліч коментарів подяки та захоплення, діляться ними у соцмережах, пишуть на них музику.
Присутні дізналися, які вже є пісні на слова Михайла Олійника і, як виявилося, багато хто їх добре знає.

Книги "Нескорений Херсон" та "Цвіт акації в окупації" і зараз можна придбати у Михайла Олійника з автографом  або на сайті "Олді+" але без автографа.


Бажаємо нашому херсонському поету Михайлу Олійнику міцного здоров'я, наснаги, творчих досягнень і віршів про мирний, відбудований, квітучий Херсон, яким він скоро буде! Слава Україні! Героям слава!


Немає коментарів:

Дописати коментар