середу, 13 березня 2019 р.

День визволення Херсона

   Вітаємо херсонців! Сьогодні 13 березня особливо важливий день для всіх нас!
75 стрімких літ пройшло-пролетіло від незабутніх днів визволення Херсона з-під кривавої влади фашистських окупантів.
Годину пам'яті «Херсон: миті історії» провели бібліотекарі філії №6 для дев’ятикласників школи №30. Щоб ще раз згадати, розповісти молоді про події далекого 1944 року, коли війська 3-го Українського фронту форсували Дніпро і, в результаті вуличних боїв, звільнили місто. 
   Затамувавши подих, слухали хлопці та дівчата про злодіяння нацистів за 31 місяць свого панування в Херсоні, про жахливе життя херсонців в умовах окупаційного режиму, про табори військово-полонених, тортури та знущання.
Вони дізналися, що в боях за визволення Херсонщини від фашистських загарбників загинуло, померло від ран і пропало безвісти 47 тисяч бійців. За героїзм та мужність, проявлені при звільненні нашого краю, 67 воїнів отримали звання Героя Радянського Союзу. П’ятеро бійців повторили подвиг О.Матросова, закривши своїми тілами амбразури дзотів.
   Про фронтові листи-«трикутники», які прорвалися крізь вогонь війни, розповіла «Херсонская городская книга памяти»: «…Треугольнички – не повесть о чужих судьбах. Это документы уже навечно отданные истории…». Ця книга видана 1994 року до 50-річчя визволення Херсона в пам'ять про героїв-земляків.
   Під час години пам'яті школярі  ще більше дізнались інформації про пам’ятники слави у нашому місті, про підпільну організацію «Патріот Батьківщини» та її сміливого керівника – Іллюшу Кулика, про відважних юних патріотів – хлопчиків з Карантинного, подвиги яких описали херсонські письменники Леонід Марченко у книзі «Клятве остались верны», Алефтина Дрозд у баладі «Мальчишки с Карантинного».

 Старшокласники почули уривки із книг та голос легендарного диктора Бориса Левітана, згадали вулиці, пам’ятні знаки, монументи, які вдячні херсонці назвали та побудували на честь воїнів-визволителів Херсона.
Учнів зацікавили книги, представлені бібліотекарями. Особливо «Летопись Херсона» Олександра Коротєцкого, «Созвездие херсонцев-победителей» Веніаміна Тихонова, «Дети войны Херсонщины» за редакцією М.І.Братана.

Проходять роки, виростають діти. Завтра вже вони будуть піклуватися долею країни. Хочеться вірити, що життя подарує їм  можливість проявляти глибоку людяність та відчувати велику вдячність за героїзм, за подвиг, за мир, за життя…
   
    

Немає коментарів:

Дописати коментар