четвер, 21 березня 2019 р.

Дорога в Крим: мости культур

Загальносистемний день краєзнавства: «Дорога в Крим: мости культур» з нагоди  відзначення Міжнародного десятиліття зближення культур (2013-2022) згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН провели бібліотекарі  філії №6 для студентів ХПТК.



Про трагічні сторінки історії кримських татар хлопці та дівчата слухали так уважно та зосереджено, що, здається, і дихати забували. Те, що відбувалось на екрані поглинуло всі думки молоді.

Бо інформацію про вигнання, приниження, образи, всілякі обмеження, які випали на долю народу, який хотіли стерти з лиця землі не можливо сприймати байдуже.

На запитання, хто через пісню розказав усьому світові про депортацію кримських татар 1944 року, студенти зразу відповіли: «Джамала». Так, це вона заспівала на "Євробаченні-2016" у Стокгольмі композицію "1944", яка передає трагедію кримськотатарського народу і сім'ї співачки зокрема.

Як би важко не було, але народ, який декілька разів виганяли зі своєї землі зберіг свою культуру, мову, мистецтво. Вишивка, кераміка, різьблення, пісні, танці… І своя кримськотатарська кухня – різноманітна та смачна.

Нам добре знайомі назви страв: лагман, плов, шурпа, сарма, чебуреки, янтики.

                              


 
Під час інтерактивної хвилини «Рецепти кримськотатарської кухні» студенти  визначали, з яких інгредієнтів вони складаються.



Рекомендаційний список літератури «Кримські татари: шлях до повернення», складений для тих, хто цікавиться історією, традиціями та культурною спадщиною  кримськотатарського народу завершив знайомство молоді з темою.

Дякуємо інформаційно-бібліографічному відділу ЦБ ім. Лесі Українки за цікавий та пізнавальний захід.

Немає коментарів:

Дописати коментар