пʼятницю, 28 липня 2023 р.

День Української Державності

 

Історія української державності – це не 30 років незалежності. І навіть не 100 років, як могло б здатися, якщо починати відлік від Української Народної Республіки, яка постала в 1917 році. Українській державності – понад 1000 років. 


Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

Під час онлайн-спілкування на тему "Історія української державності від Скіфії до сьогодення", яке пройшло напередодні, користувачі бібліотеки-філії №6 дізналися про історію цього дня, познайомилися з інформаційними матеріалами до Дня Української Державності - 2023 на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Присутні спробували самостійно назвати спадки України від Русі, Галицько-Волинської держави, від Великого князівства Литовського, від козацької доби, від УНР, ЗУНР, від Української держави Павла Скоропадського і перевірили свої знання через інфографіку з сайту Українського інституту національної пам'яті. 


Для того, щоб краще вивчити історію України, її державотворення бібліотекарі запропонували присутнім самостійно переглянути анімаційний фільм "Історія України за 15 хвилин", а також порекомендували книгу Братів Капранових «Мальована історія Незалежності України». 

Це книжка і для дорослих, і для дітей. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями допоможе читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення.


З цікавістю присутні відповідали на запитання вікорини "Моя Україна".

Спробуйте і ви, шановні читачі бібліотечного блогу.


Що ми знаємо про нашу державу? Херсонська бібліотека-філія №6 пропонує перевірити наскільки ви ерудовані у питаннях українського державотворення, яке має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

Вікторина «Моя Україна» – саме для цього. Оберіть один варіант відповіді із запропонованих, а потім натисніть позначку в правому нижньому куті. Успіхів! 


 

Сьогодні знання історії нашого державотворення є потужною силою проти маніпуляцій історичними фактами в умовах інформаційної війни російської федерації проти України. Реальна історія спростовує фейки російської пропаганди ніби-то України - штучна нежиттєздатна держава. Тому нинішня війна - це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за право на власні історію та ідентичність.

І насамкінець слова з книги Братів Капранових: "Вчися пишатися своїми предками, і нащадки пишатимуться тобою. Бо ж українець - не тільки той, чиї діди були українцями, а той, чиї діти будуть українцями"

Вітаємо з Днем Української Державності!



Немає коментарів:

Дописати коментар