понеділок, 25 травня 2020 р.

Яка вона – молодь ХХІ століття?

Дискусійний інфо-спейс

Закликаємо вас, шановні читачі бібліотеки-філії №6 до віртуального дискусійного інформаційного простору. Давайте поговоримо про те, наскільки молоді люди відрізняються від представників інших вікових груп.

Згідно Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», до молоді належать громадяни віком від 14 до 35 років.
Якщо запитати своїх бабусю чи дідуся “Яка вона молодь 21 століття?”, то вони скажуть, що це покоління, яке живе одним днем, ні про що не замислюється.

Національне соціологічне дослідження «Що українці знають і думають про права людини» показало, що найважливішою цінністю українська молодь вважає свободу.
А ще сучасна молодь менше від людей старших вікових категорій схильна очікувати від держави соціальних благ. Натомість молодим людям важливо самим розпоряджатися власною долею.
Молодь протестна та відповідальна: охочіше беруть  участь у мирних демонстраціях та включаються в активне життя України
Молодь відкрита до інакшості: українська молодь менш схильна заганяти людей у різні соціальні гетто (ромів, екс-засуджених чи ЛГБТ-спільноти).
З детальним аналізом національного соціологічного дослідження та конкретними цифрами можна познайомитися тут: https://theukrainians.org/ukrayinska-molod/

Чи дійсно сучасні молоді люди зовсім не схожі на попередні покоління?
Дослідження аналітичної компанії Euromonitor International виділяє 8 фактів про сучасну молодь.
§  Не бояться новинок у техніці. Покоління Z можна назвати цифровими аборигенами. Їм легше розібратися з інтерфейсом нового смартфона або програми, ніж замінити лампочку в своїй кімнаті.
§  Вони переселилися в інтернет. Молоді люди повністю інтегрували свою особистість у світову павутину.
§  У них кліпове мисленняздатність сприймати інформацію через яскраві, але короткі образи. Наприклад молодь легше сприйме короткий кліп, ніж цілий фільм. Пост у Facebook, ніж книгу. 
§  Молодь довіряє фейковим новинам. Через кліпове мислення молоді люди найчастіше читають заголовки статті і не перевіряють інформацію на достовірність.
§  Менше реагують на гендерні відмінності між людьми. Суспільство перетворюється на інформаційне, де вроджені ознаки - стать, колір шкіри, сексуальні переваги - йдуть на другий план, а більше цінуються набуті якості або те, яку інформацію людина здатна запропонувати цьому цифровому світу.
§  Молодь самотня. Хоч молоді люди і пов'язані між собою соціальними мережами, вони ізольовані один від одного фізично. Подібний формат спілкування виключає фізичну взаємодію, тактильні відчуття. Люди найчастіше відчувають себе ізольованими.
§  Молодь часто відчуває депресію. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) за 2015 рік, депресія - третє за поширеністю захворювання серед молодих людей. А самогубство стоїть на третьому місці серед поширених причин смерті.
§  У молодих людей низька самооцінка. Сучасні соціальні системи побудовані на системі оцінок: лайків, репостів. І незважаючи на те, що якості, дані при народженні, відійшли на другий план, сучасні молоді люди страждають від низької самооцінки.

Тож українська молодь понад усе цінує свободу, прагне нових знань і готова сама творити зміни. Без сумніву, молоді українці інтернет-просунуті, більш терпимі до інакших й оптимістичніше за старше покоління дивляться в майбутнє, але вони самотніші і часто відчувають депресію.

Шановні учасники молодіжної бібліостудії «Для сучасних та успішних!», молоді українки та українці, чи погоджуєтесь ви з висновками цих двох досліджень?

Немає коментарів:

Дописати коментар