середу, 6 травня 2020 р.

ПЕРЕМОГА ГРІЛА НАМ СЕРЦЯ

Початок травня. Розквітає природа, співає душа і, як ніколи, хочеться жити. Жити, любити, творити, мріяти ....

В ті далекі, страшні роки особливо сильною була мрія про перемогу, про мир у всьому світі, про безпеку рідних, близьких і друзів.  І ця колективна мрія, ціною життя і здоров'я мільйонів людей, збулася!

Друга світова війна значно вплинула на долю людства. В ній брала участь 61 країна (80% населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. До збройних сил було мобілізовано 110 млн осіб у всьому світі. Загальні людські втрати досягли 50-55 млн осіб, з них загинуло на фронтах 27 млн.
Ми сьогодні пропонуємо вам подивитися на довгоочікувану Перемогу, на ту жорстоку війну очима митців.
Це була несподівана війна. Як реагували люди на ті події? Прості люди, такі, як ми з вами.
Перегляньмо відео «Все ушли на фронт» .

Завдяки фотографуванню – мистецтву однієї миті, ми можемо побачити правдиві факти Другої світової.
Діти на окупованих територіях чистять взуття німецьким солдатам (фото зліва). Знаменита фотографія розстрілу останнього єврея Вінниці, зроблена офіцером німецької групи, що займалася стратами осіб, що підлягали знищенню (в першу чергу – євреїв). Назву фотографії було написано на її зворотному боці (фото справа).


Шеренга військовополонених червоноармійців. 1941рік.

Доктор армії США оглядає радянського підневільного робочого, хворого на туберкульоз. Дата зйомки: 30.04.1945 (фото зліва)
Дитина поряд з убитою матір'ю (фото справа).
Слава Богу, що нам не довелося пережити весь цей жах, але ми не можемо не думати, що було б, якби повторилася чи не закінчилась та війна? Моторошно переглядати документальні кадри тих жорстоких років. А дивитися ми зобов'язані, щоб пам'ятати! Пам'ятати, щоб зробити все можливе, що в наших силах, щоб таке не повторилося ніколи.

Фотографії закарбували також і щасливі миті Перемоги!
Війна залишила свій слід не тільки у вигляді вражаючих фото, а й надихнула масу майстрів живопису на створення картин.

"Оборона Севастополя" Олександра Дейнека, мабуть, найзнаменитіша картина з усього радянського мистецтва періоду Другої світової війни. Полотно створено під враженням боїв під час блокади українського міста Севастополя в 1942 році.

"Подвиг Валерії Гнаровської" Марата Самсонова. У 1943 році, коли війна вирувала на Сході України, санітарний інструктор Валерія Гнаровская, рятуючи поранених підопічних, зі зв’язкою гранат кинулася під один з наступаючих фашистських танків і підірвала його.


«Червоні маки – гірка память війни» Н. Я. Марченко. 

«Перемога. Рейхстаг взятий» Петра Кривоногова. Художник зобразив один з найяскравіших моментів, якими завершувалася війна.
А скільки фільмів знято!

Пропонуємо вам, шановні читачі вікторину «Впізнай фільм за кадром».
В одній із пісень, популярних у роки війни, були такі слова:              
        «Кто сказал, что надо бросить песни на войне?
          После боя сердце просит музыки вдвойне…»
З огляду на цю обставину, було прийнято рішення відновити перерване війною виробництво грамплатівок. Починаючи з жовтня 1942 року пішли на фронт грамплатівки разом з боєприпасами, гарматами і танками. Вони несли пісню, яка була так потрібна бійцеві, в кожен бліндаж, в кожну землянку, в кожен окоп.


А на вас чекає ще одне інтерактивне завдання «Впізнай пісню».

День Перемоги – світле свято і, мабуть, без перебільшення, – найголовніше! Тому що, ніяке інше свято не було б можливе, якби ми були під властю нацизму.
Це день перемоги добра над злом, над злом світового масштабу – фашизмом.


Немає коментарів:

Дописати коментар