пʼятницю, 29 березня 2019 р.

Міжнародний день театру відзначили у бібліотеці

Яскраво! Емоційно! Феєрично!


Після третього дзвінка, як у театрі, у бібліотеці-філії №6 розпочався загальносистемний захід – театральні підмостки «Репертуарні лінії віртуозів української сцени».



Гостей зустрічали колоритні героїні книг української літератури. А хто вони і з якого твору мали сказати глядачі.


Але як же не впізнати гоголівську Оксану, якщо і краса, і манери, і слова такі ж?


А цю сварливу жінку впізнали зразу ж, як тільки вона побачила панство, перед яким благоговіє. І потекли патокою солодкі слова з вуст Кайдашихи, наче й не було лайки з Мотрею за мить до цього.


Аж тут трапився конфуз. Наступна героїня подумала на Марусю, що то її мати, та й присікалась до неї, що хустка на голові не по-модньому, а треба чепчик. Але ж і Кайдашисі палець в рот не клади. Ледь розняли…



А Проня Прокопівна вже і співала, і танцювала, і зі святом вітала.
Зауважте, ролі виконували наші читачки та ще й великим бажанням! Що ж то театр з людьми робить?! 


Ось такі талановиті, веселі та розумні, жінки об’єдналися у бібліотечному жіночому клубі «Вогник».



З великим зацікавленням учасниці клубу слухали інформацію про те, як розвивалось театральне мистецтво в Україні, про життя і творчість найвидатніших артистів українського театру: Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Івана Карпенко-Карого, Панаса Саксаганського, Миколу Садовського, Марію Садовську-Барілотті, Марію Заньковецьку.


Відеофрагменти із фільмів «Мартин Боруля» та «За двома зайцями» викликали у зацікавлених глядачів непідробний сміх.



Через гру «Склади прислів’я»  клубівці познайомилися з чистою, сповненою усіма барвами поезії і гумору мовою Марка Кропивницького, у творах якого перлами-самоцвітами переливаються жарти, прислів’я та дотепи.

Цікавою частиною заходу був розділ «Маско, я тебе знаю». Глядачі впізнавали акторів Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша за фото, на яких обличчя акторів було прикрито театральними масками. Як тільки називали прізвище та імя – маска зникала.


Театральна вікторина внесла неабияке пожвавлення аудиторії. Відшукуючи музу трагедії, кожен хотів якомога більше дати правильних відповідей.



Книжкова виставка «Театральні автографи часу» обєднала літературу як і про корифеїв українського театру, так і про акторів сучасного театру.
Тим більше, що сьогодні існують різні театри: драматичний, музичний, музично-драматичний, тіньовий, ляльковий, оперети, пантоміми, одного актора тощо.

А чи знаєте ви щось про плей-бек театр? А наші користувачі вже знають, бо на театральні підмостки до нашої бібліотеки завітала Вікторія Концева – поетка, акторка плейбек-театру Sunsity
Вікторія розповіла про різновид інтерактивного театру імпровізації, що складається з двох основних комплементарних практик: розповіді глядачами особистих історій на публіку та миттєвої художньої інсценізації акторами цих розповідей у специфічних формах.

А ще так натхненно і щиро прочитала власні вірші, що закохала у себе всіх присутніх.
Ще довго клубівці обговорювали зустріч за приємним чаюванням.
Сценарій ЗС заходу – театральні підмостки «Репертуарні лінії віртуозів української сцени», наповнений надзвичайно цікавою інформацією та влучними відео-фрагментами.  Дякуємо колегам з ЦБ ім. Лесі Українки. 

Немає коментарів:

Дописати коментар