суботу, 6 липня 2019 р.

Ой на Івана та й на Купала…


Цього липневого дня всі аромати південного степу поселились у бібліотеці-філії №6, де  напередодні найколоритнішого свята Івана Купала відбулися фольклорні посиденьки. 





Спочатку запрошені дівчата та жінки дізналися про історію свята, традиції, купальські прикмети.



Та познайомились з літературою, у якій можна про це прочитати.




А через інтернет-ресурси – з головними атрибутами цього свята: вінок, опудало Купала та Марени, свічки, папороть, вогнище тощо.



Інтерактивна вправа «Вибери правильну назву» розширила знання всіх присутніх щодо багатьох назв свята Івана Купала.




А потім почалися… ворожіння! Найцікавішим для дівчат є, звичайно, ворожіння на судженого. І провели ми його з допомогою накресленого кола, вписаних у нього букв алфавіту та предмета, який крутиться.


Ворожіння на квітах також було однією з традицій свята. А нам допомогла провести це витончене ворожіння, схоже на гру, юна гостя. На запитання бібліотекаря «Кому ця квітка дістанеться?» вона називала ім’я будь-кого з присутніх і дарувала квітку. Кожна квітка відповідає різному передбаченню. Наприклад, синя фіалка означає, що дівчину чекає велике кохання, лілія пророкує гармонію в коханні. А рожева троянда натякає, що хлопець сильно кохає, але не показує цього.








                   
Одним із найцікавіших дійств цього дня став майстер-клас з плетіння вінків, який був організований та проведений бібліотекарями.

Магія плетіння супроводжувалась розповідями старших жінок про свято та купальськими піснями.




«На Йвана Купала я вінок сплітала,
Стежечка до річки стелилася нам.
Тихо усміхнувшись до тебе сказала:
Хто зловить віночок - серце я віддам!...»











                           
З власноруч зробленими віночками, наповненими ароматами степових квітів, дівчата та жінки зачаровано слухали поезію Вікторії Концевої про зілля, магію та Мавку.

Нехай сьогоднішнє свято подарує вам нові думки, нові ідеї, враження та мрії. Нехай Іван Купало наповнить ваше життя свіжістю та ароматом, як і цей прекрасний літній день. Веселого настрою, незабутніх емоцій, міцного здоров'я. Вітаємо!

Немає коментарів:

Дописати коментар