четвер, 23 квітня 2020 р.

Жити в стилі ЕКО

Важко не помітити, що зі світом та природою відбуваються катастрофічні явища. Все навколо сигналізує нам про те, що природа не надто схвалює людську діяльність.
Давайте, врятуємо нашу планету для майбутнього! Кожен з нас може долучитися до збереження цієї планети і це не так важко, як здається на перший погляд.
Сьогодні дуже популярним став рух ZeroWaste. Якщо перекласти на українську, то це означає "нуль відходів".

Заснувала цей рух французька еко-активістка та спікерка  Бея Джонсон. 
Саме вона написала книжку "Дім – нуль відходів"
«Викидаючи сміття, ми забираємо його з очей, але не повинні забирати його з думок. Зрештою, наше сміття не випаровується від того, що двірник його змітає. Наше сміття завершує своє існування на звалищах, псуючи довкілля, викидаючи токсичні сполуки в повітря та ґрунти, марнуючи ресурси, з яких викинуті речі виготовлено й на перероблення яких щороку витрачаються мільярди доларів.
Ось чому жити без сміття так важливо. Але що ж таке життя в стилі «нуль відходів»? Це філософія життя, заснована на практиках, що дають можливість якомога старанніше уникати утворення сміття, будь-яких відходів».

Бея Джонсон оголосила 5 основних правил, які допоможуть зменшити кількість відходів. Перше – відмовитися від речей, які нам непотрібні. Друге – зменшити використання речей, яких ми все ж потребуємо. Третє – заново використовувати те, що ми споживаємо. Четверте – переробляти сміття, яке залишилося після перших трьох пунктів. П'яте – віддавати на компост те, що може розкластися. Англійською це звучить як правило п'яти R. (Refuse, Reduse, Reuse, Recycle, Rot)
А ось ще з інтернет-ресурсів 7 головних принципів, дотримуючись яких можна маленькими кроками покращити стан навколишнього середовища у місті.
1.
Відмовитися від продуктів у пластикових упаковках, одноразових стаканчиків, кришечок, соломинок та посуду (як альтернативу використовувати багаторазові торбинки чи свою тару).
2.
Зайнятися сортуванням сміття. Діло це не важке і приносить багато користі.
3.
Зменшити використання природних ресурсів (води, газу тощо).
4.
Не використовувати міський транспорт чи авто без нагальної потреби (як альтернатива існують велосипеди, самокати, електрокари).
5.
Носити одяг з натуральних тканин, відмовитися від натурального хутра та шкіри (існують штучні альтернативи).
6.
Використовувати натуральні засоби догляду для тіла та гігієни, екологічні миючі засоби для дому, зменшити кількість непотрібних речей декору та інтер’єру.
7.
Бути грамотними в питанні харчування. Не вживати фастфуд та інші хімічні продукти.

А ви знаєте, що з 1 січня 2018 року всі українці мають сортувати сміття відповідно до закону «Про відходи». І це не просто «директивний» закон у рамках Угоди про асоціацію з ЄС, а життєва необхідність.

Адже тільки 5,8% українських відходів в минулому році утилізували. Тоді як Норвегія та Швеція переробляють майже 100% свого сміття.

На жаль, на практиці закон про обов’язкове сортування сміття досі не реалізований в нашій країні. Багато в чому це пов’язано з відсутністю в Україні інфраструктури для збирання, сортування, переробки і безпечного захоронення відходів. Однак не меншою є відсутність культури сортування сміття. Українці просто не розуміють, як це робити.

Саме тому, в рамках Тижня молодіжного читання, який пройде під девізом «#ZeroWaste» ми пропонуємо поради, з чого почати і як правильно сортувати сміття.


Що треба зробити перед тим, як сортувати відходи?

1. Дізнайтеся, які види вторсировини приймають у вашому місті, і де розташовані пункти прийому.
2. Запитайте, в якому вигляді приймається та чи інша вторсировина.
3. Виділіть місце для збору вторсировини. Бажано використовувати нежитлові приміщення: тамбур, сходову клітку, балкон.

Загальні правила сортування

• Перш за все, зберігайте органічні відходи і вторсировину в різних контейнерах.
• Збирайте та сортуйте лише чисту сировину. Для цього обов’язково промивайте тару від залишків їжі та жиру, видаляйте етикетку, кришку.
• Ущільнюйте сміття, щоб воно займало менше місця. Сплющуйте тетрапак, металеві банки, скручуйте пляшки з пластикатак вони займуть менше місця;
• Збирайте окремо пластикові кришки.

Второсировина за категоріями

Перш ніж приступати до сортування варто підготувати контейнери, у які будете класти той чи інший вид сміття. Їх має бути хоча б 5: для паперу, метала, скла, пластика та органіки. «Просунуті» користувачі розділяють пластик та поліетилен, макулатуру та Tetra Pak. Ще існує категорія «небезпечне сміття».

Що входить до категорії «ПАПІР»: газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти, зошити, чистий та використаний папір для нотаток та малювання, конверти, книжки без твердої обкладинки, картонні ящики та коробки, паперові пакети та паперова тара.
Підготовка: скласти у плаский вигляд, сформувати окремим пакунком.
Не можна класти: чеки, серветки, використаний паперовий посуд, пачки від цигарок, пергамент, вологий чи забруднений папір і картон, фольгу та копіювальний папір, картонну тару для напоїв, плівку, фотографії, використані шпалери.
Важливо: Tetra Pak належить до категорії «пластик»!


Що входить до категорії «МЕТАЛ»: залізні кришки, алюмінієві та консервні бляшанки, будь-які металеві предмети.                                             

Підготовка: очистити від залишків їжі (промити), максимально спресувати і скласти в окремий пакунок.    

Не можна класти: вимащену у їжі або не до кінця спустошену тару.

Що входить до категорії «СКЛО»: пляшки та банки від напоїв, косметики та ліків, бите скло (його треба скласти окремо в прозору скляну банку з кришкою)  


Підготовка: промити від залишків продукту водою, злити воду, покласти в окремий пакунок.


Не можна класти: порцеляну, жаростійке та ударостійке скло, лампочки, віконне та листове скло.




Що входить до категорії «ПЛАСТИК»: упаковки продуктів харчування, косметики, техніки та побутової хімії тощо.                                                                                  Пластик має 7 основних видів, з яких переробляти можна 1,2,4,5,6.                                                         Підготовка: розібратися, з якого саме виду пластику виготовлена річ. Для цього необхідно знайти на ній маркування (трикутник з цифрою (від 1 до 7) всередині і літерами внизу). Зустрічаються випадки, коли є лише літери.                                                                         Промити упаковки від соків, молочної продукції, після чого скласти їх так, щоб вони стали пласкими. Окремо збирати пластикові кришки.


Не можна класти: одноразові контейнери з магазинів і посуд, пінопластові підставки, обгортки цукерок, непрозорі ПЕТ-пляшки, пляшки з-під олії,  пінопласт і пінополістирол (м’які пластикові контейнери і підкладки для упаковки продуктів), зубні щітки і трубочки для пиття,  пакети з-під заморожених продукті, пластикову упаковку з-під шоколаду, макаронів і круп, поліетиленові та целофанові пакети. Упаковки, де немає маркування (коду переробки) або стоїть № 3 чи 7. У такому випадку викидайте упаковку в загальне сміття.

Що входить до категорії «ОРГАНІЧНІ ВІДХОДИ»: м’ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи, кімнатні рослини, деревина, квіти.
Підготовка: збирати в окремий пакунок. Якщо ви живете в квартирі, то викидайте органіку в спеціальний бак чи бак із загальним сміття. Якщо ж у вас є присадибна ділянка, то цей вид відходів бажано компостувати.
Не можна класти: олію, молоко, соуси та інші рідкі харчові продукти, будь-які рідини, великі кістки, плівку, метал, скло, попіл, недопалки, вкритий воском або плівкою папір, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються.

Що входить до категорії «НЕБЕЗБЕЧНІ ВІДХОДИ»: ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, залишки масел та масляні фільтри, рештки клею та розчинників; хімікати та пестициди, ABS (будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони, ноутбуки)
Підготовка: зібрати у пакунок та віддати у пункт збору особливо небезпечних відходів
Не можна класти: пошкоджені чи розбиті ртутні термометри, які потрібно тримати окремо, у щільно закритій скляній банці з водою. 

Залишкові відходи

Усе, що залишилося від вашого сміття, після роздільного збору – це залишкові відходи, які відправляються на полігон.
Зазвичай це засоби гігієни, упаковки та продукти без маркування, наприклад, одноразові бритви та зубні щітки, обгортки від цукерок з фольгою, вологі серветки, скотч, чеки та зламані речі.

Складно викорінити зневажливе ставлення до природи, необдуманість вчинків, що якоюсь мірою шкодять їй. Та складно – не означає неможливо. Все в наших руках!

Готуючись до заходу, бібліотекарі використали такі інтернет-ресурси:


Наш екологічний слід: звички, які допоможуть зберегти планету

https://officiel-online.com/lifestyle-2/style-life/eco-footprint/

7 простих порад, які допоможуть зберегти довкілля та ще й зекономити https://ukrainian.voanews.com/a/sim-porad-yaki-dopomozhut-zberegty-dovkillia-ta-sche-zekonomyty/4618831.html

Як почати сортувати сміття? https://rubryka.com/article/how-to-yak-pochaty-sortuvaty-smittya/
«Дім — нуль відходів»: як жити без сміття та бути щасливим http://www.chytomo.com/dim-nul-vidkhodiv-iak-zhyty-bez-smittia-ta-buty-shchaslyvym/

Немає коментарів:

Дописати коментар