середу, 12 січня 2022 р.

Ювілейне досьє "Зіркові земляки"

В Україні Херсонщина асоціюється з кавунами, динями та морем. Європейці знають про найбільшу у Європі пустелю – Олешківські піски, а весь світ чув про Асканію-Нову. І нам здається, що саме по цих маркерах люди й ототожнюють нашу область. Але це не зовсім так, адже чимало наших земляків стали відомими не тільки в Україні, а й в усьому світі. Саме про таких людей будемо говорити сьогодні. 

Бібліотекарі запросили учасниць жіночого клубу «Вогник» на ювілейне досьє «Зіркові земляки». Адже важливо знати не тільки історію краю, традиції та звичаї, а й відомих талановитих херсонців, які прославляли і прославляють наш край.

Але спочатку присутні дізналися про декілька ювілейних дат 2022 року міста та області:

  • 70 років (1952) з часу заснування м. Нової Каховки (лютий);
  • 90 років з часу відкриття (1932) в Херсоні першого звукового кінотеатру «Комінтерн» (березень) Ось як відповіли присутні жінки на запитання "Хто відвідував кінотетр "Комінтерн"?", якого, на жаль, вже немає...
  • 150 років з часу відкриття (1872) Херсонської громадської бібліотеки, тепер – КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» Херсонської обласної ради (червень). 1987 р. ОУНБ перемістилася в нове приміщення;
  • 95 років (1927) з часу створення Чорноморського біосферного заповідника (липень)
  • 145 років (1872) з часу заснування Херсонського базового медичного коледжу (жовтень)
  • 95 років з часу відкриття (1927) Великоолександрівської гідроелектростанції (листопад) – першої на Херсонщині електростанції для потреб сільського господарства

Так як форма заходу – ювілейне досьє, то бібліотекарі підготували декілька досьє, які зачитували клубівці, не називаючи прізвища ювіляра, бо присутні мали здогадатися про кого йде мова.

Впізнали таких відомих херсонців - ювілярів 2022 року: українського драматурга Куліша М.Г. (18 грудня -130 років від дня народження),


мецената Фальц-Фейн Е.О., (6 вересня -110 років від дня народження 

українську письменницю, поетесу Дрозд А.І., життя якої повязане з Херсоном (12 червня - 105 років від дня народження),
 
 

актора, кінорежисера Матвєєва Є.С. (8 березня - 100 років від дня народження),

Народного художника України Балаша В.Г., який довгий час працював головним художником Херсонського обласного музично-драматичного театру ім. М. Куліша (28 березня - 90 років від дня народження),

журналіста, документаліста, прозаїка, поета Марченка Л.В., життя якого пов’язане з Херсонщиною (19 липня -75 років від дня народження), 

письменника і журналіста Голобородька Ю.К. (9 січня - 95 років від дня народження). 
Бібліотекарі підготували викладку літератури про кожного ювіляра, на якій було найбільше книг Заслуженого журналіста України, члена двох Спілок України (журналістів та письменників) Юрія Голобородька, а також вирізки газетних статей про письменника.

На життєвому шляху ветерана війни, вчителя і наставника молоді, розумної і шляхетної людини Голобородька з’явилася дівчина, з якою Юрій Костянтинович пов’язав свою долю, подальше подружнє життя.

«Вони стають добірним подружжям. У кожному з них розвивалася самодостатня особистість, і в тій гармонії та взаємоповазі вони прожили близько піввіку, маючи двох синів-ясенів (Ярослава і Костянтина), які продовжують сімейні освітянські традиції і якими по праву можуть пишатися батьки», - так написала про родину Голобородьків Таїсія Щерба у книзі "Причетні до слова".

На захід ми запросили дружину Юрія Костянтиновича – Євдокію Петрівну Голобородько – доктора педагогічних наук, професора, академіка. І, доречі,  Євдокія Петрівна також ювілярка. У 2022 році, 14 березня вона буде відзначати 85 років.

«…хочеться розповідати із захопленням, повагою, щирим захватом про цю прекрасну, просту і високоповажну, ерудовану і глибоко інтелігентну жінку, яскраву особистість, талантом, несхибністю духу і принциповістю котрої захоплюються її сучасники, науковці, студенти, аспіранти, близькі та знайомі люди. Вона є, була і довго ще буде залишатися для Херсонщини, України, далекого і близького зарубіжжя невідкритим островом у безмежному морі педагогічної культури, нашої духовності, провідним ученим, відомою педагогічною постаттю свого часу», - так про Євдокію Петрівну написала українська письменниця Таїсія Щерба у розділі «Аристократка духу». І ми щиро підписуємося під цими словами.


Згадали про регіональний літературний конкурс імені Ю.К. Голобородька, який проводили у 2012 та 2014 роках. Євдокія Петрівна завжди була на підведенні підсумків конкурсу та на нагородженні переможців. Нам стало відомо, що вона навіть телефонувала авторці творчої роботи «Край славиться людиною», пропонуючи зустріч. Тоді не склалося. А під час заходу відбувся «ключовий момент» - зустріч з авторкою творчої роботи «Край славиться людиною» Лесею Вовк.

Євдокія Петрівна не тільки розповіла про їхню творчу родину, в якій виховали двох синів – продовжувачів педагогічної справи: Ярослава – доктора наук, Костянтина – кандидата наук, а й показала світлини із сімейних альбомів.


Відвідувачі з великим інтересом переглядали альбоми родини Голобородьків і дякували Євдокії Петрівні за цікаві спогади.


Ми щасливі, що бібліотека має багаторічного відвідувача, друга та волонтера, голову опікунської бібліотечної ради Є.П.Голобородько. Дякуємо їй, що вона завжди з нами і бажаємо міцного здоровя, сил та натхнення. 



1 коментар: