понеділок, 18 травня 2020 р.

"Мустафа Джемілєв. Незламний"

Онлайн презентація книги



Книга "Мустафа Джемілєв. Незламний" про життя національного лідера кримських татар, який є символом єднання депортованого народу і повернення його на рідну землю. 
Книга видана 2017 року у Харкові видавництвом «Віват». Побудована як діалог із Джемілєвим. Тут зібрано понад 50 годин інтерв'ю, записаних протягом 2014-2016 років - від анексії Криму до перемоги Джамали на Євробаченні, що супроводжуються художніми частинами та коментарями відомих особистостей, які добре знають Мустафу-ага. 

Автори книги: Алім Алієв і Севгіль Мусаєва – українські журналісти кримськотатарського походження. Обоє народилися в Узбекистані. В 1989 року їхні родини змогли повернутися на батьківщину, до Криму. 

Перегляньте відео і ви зрозумієте «Чому Мустафа Джемілєв – легенда»

Мустафа Джемілєв – один з найвідоміших правозахисників і дисидентів СРСР.

На фото Мустафа Джемілєв і Андрій Сахаров під час  закритого засідання Омського обласного суду 1996 року. 
 Він присвятив своє життя боротьбі за право кримських татар повернутися на свою історичну батьківщину після сталінської депортації:
  •     Провів у радянських таборах в цілому понад 15 років.
  •         Чотири терміни, більш як 300 днів протестного голодування.
  •      Як і сотні тисяч інших кримських татар, зміг повернутися до Криму тільки наприкінці 80-х років. 
Він стояв біля витоків створення представницького органу кримських татар - Меджлісу, і протягом 20 років був його беззмінним керівником. У листопаді 2013 року Джемілєв склав із себе повноваження голови Меджлісу. Сподівався залишок днів провести з сім'єю в Бахчисараї.
Але анексія Криму 2014 року розпочала новий виток випробувань. Окупаційна влада заборонила Мустафі Джемілєву в’їзд у тимчасово окупований Крим до 2019 року. Його рідні залишилися на півострові. 

Тепер знаний дисидент, правозахисник, а з 20 серпня 2014 року – уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу на міжнародному рівні відстоює права своєї Батьківщини.
Назва книги чітко вказує на те, за що поважають Мустафу Джемілєва.
Його життєвий шлях є складним, але він не здається, він продовжує вірити, боротися та рухатися уперед попри усі обставини.
«Не треба бути політиком чи фаховим істориком, щоб усвідомити масштаб цієї постаті: вона сягає рівня Нельсона Мандели, Вацлава Гавела чи Магатми Ґанді», – каже історик Ярослав Грицак.

Ця розповідь про велику людину та її народ є безперечним успіхом для книжкового світу. Книжка зацікавить якнайширше коло читачів, бо хоч про складне, та написана просто й доступно.

Книга "Мустафа Джемілєв. Незламний" є у фонді нашої бібліотеки. Після закінчення карантину кожен бажаючий може її прочитати.


Немає коментарів:

Дописати коментар