пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

2020: Херсон ювілейний

 

Напередодні Дня міста бібліотекарі філії №6 Херсонської ЦБС завітали у загальноосвітню школу №28 на краєзнавчий урок з презентацією виставки-календаря «2020: Херсон ювілейний».

Інформаційно-інтерактивна презентація та документи з розділів виставки: познайомили одинадцятикласників з ювілейними датами в історичному, мистецькому та літературному аспектах.

З розділу «Сторінки історії розповідають» виставки-календаря старшокласники дізналися про такі ювілейні події:

240 років з часу відкриття Греко-Софійської церкви, 230 років з дня смерті англійського громадського діяча і філантропа, який займався ліквідацією епідемії тифу у Херсоні Джона Говарда, 130 років з часу створення Херсонського обласного краєзнавчого музею,

60 років з часу відкриття тролейбусного руху у Херсоні, 70 років з дня встановлення бронзового бюсту Олександра Суворова. 

Розділ «Херсон мистецький» розповів про:

190 років з часу відкриття Херсонського музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, 

50 років з дня відкриття кіноконцертного залу «Ювілейний», 100 років від дня народження кіноактора, кінорежисера Бондарчука Сергія Федоровича, 

80 років мистецтвознавцю, живописцю, громадському діячу, Народному художнику України Володимиру Григоровичу Чуприні, 

120 років від дня народження української оперної співачки Петрусенко Оксани Андріївни 1918 р. – провідна актриса Херсонського музично-драматичного театру. 

Про ювілярів-літераторів зібрав інформацію розділ «Літературне сузір’я»:

85 років від дня народження поета, письменника, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Івановича Братана, 

70 років поету і художнику, лауреату Шевченківської премії за 2006 рік Анатолію Івановичу Кичинському, 65 років поету, літературознавцю Василю Степановичу Загороднюку. 

З великою цікавістю слухали дівчата та хлопці факти історичних подій та фрагменти з життя ювілярів. 

Інтерактивні завдання спонукали до роздумів та обговорення. 

Для перевірки засвоєного матеріалу бібліотекарі підготували вправу на увагу «Подія та її ювілейна дата». Школярі довели, що вони знають і люблять своє рідне місто.

Та з великим захопленням подивились відео "Херсон з висоти пташиного польоту"

Для офлайн-знайомства з виставкою-календарем "2020: Херсон ювілейний" запрошуємо у бібліотеку-філію №6 щодня, окрім понеділка за адресою: Херсон, вул. Московська, 49. Виставка буде розгорнута до кінця року.

У ці дні також бібліотекарі пропонують відвідувачам віртуальний GPS-навігатор «Вони Херсон оспівують у слові».

Бажаючі дізналися про футуризм –  літературно-художній авангардистський напрямок,  що  на початку ХХ століття зародився у селі Чорнянка Каховського району та про митців, що відносилися до цієї мистецької течії.

Про митця світового рівня, видатного драматурга ХХ ст., “українського Шекспіра”, життя і діяльність якого пов’язані з Херсонщиною, – Миколу Куліша. Про Олеся Гончара, Олександра Довженка, Бориса Грінченка, Віктора Вальда та інших літераторів, життя і творчість яких повязана з Херсонщиною.





Немає коментарів:

Дописати коментар