суботу, 26 червня 2021 р.

День Коституції України: ювілей Основного Закону

Година державності «Ювілей Основного Закону:  6 фактів про Конституцію України», що пройшла напередодні дня Конституції України була присвячена її 25-ій річниці.

Присутні на заході познайомилися з різними історичними фактами. Факт про першу Конституцію Пилипа Орлика знали всі, а ось далі зацікавлено слухали про Конституцію Української народної республіки, народжену Михайлом Грушевським, яка жила, але коротко. Протягом одного лише дня – 29 квітня 1918 року, який водночас увійшов в історію і як останній день існування Центральної Ради.

Була цікавою інформація ще про один варіант Конституції 1918 року – Закони про тимчасовий державний устрій, захоплення влади гетьманом Павлом Скоропадським та створення Української держави. Але вже за вісім місяців дія документу припинилася – за допомогою Директорії УНР. 

Дізналися користувачі бібліотеки також про те, що за цими документами слідували ще Конституції УРСР: 1919, 1927, 1937 і 1978 років, нав’язані Москвою.

А потім, після проголошення незалежності України 1991 року, українці ще п’ять років жили за законами радянського часу аж до 1996 року, коли 28 червня голосами 315 народних депутатів була прийнята перша Конституція незалежної України.

Саме про цю подію переглянули відеофрагмент «1996.06.28. Київ Верховна Рада Прийняття Конституції України».

Під час години державності бібліотекарі донесли до присутніх інформацію про історію основного закону держави, а це частина історії України. 

Це важливо. Бо Конституція не тільки проголошує права та обов'язки людини і громадянина, а й дозволяє краще зрозуміти закономірності розвитку держави, політичні процеси, причини і наслідки дій основних акторів політичної сцени.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар