четвер, 21 лютого 2019 р.

Слово – то мудрості промінь, слово – то думка людська

Окраєць, люстерко, краля, каблучка, віхола, равлик, проліски…
Цей список можна продовжувати і продовжувати, бо в українській мові таких милозвучних слів – безліч. А ще наша мова мелодійна та м’яка, дивна, чарівна і лагідна.
21 лютого у Міжнародний день рідної мови бібліотекарі філії №6 завітали до восьмикласників школи №28, де провели брейн-ринг мовознавців «Слово – то мудрості промінь, слово – то думка людська».

Першим завданням для учнів було визначити, з яких країн привітання: Хеллоу! Джєнь добри! Бон джорно! Гуд афтенун! Бонжур! Nĭ Hă! Konnichiwa! Buenas! і підібрати відповідну книгу. Адже, мова кожного народу неповторна і своя. 
В інформаційному блоці школярі дізналися коротку історію розвитку української мови: про перше літописне зведення, розпочате в Києві в XI столітті Нестором – “Повість   минулих  літ”, про родоначальника літературної української мови Івана Котляревського та його «Енеїду», про основоположника сучасної української літературної мови Тараса Шевченка та його поетичні твори-ювіляри у 2019 році.

Учасникам брейн-рингу потрібно було пройти VI турів: «Мовна розминка», «Юний тлумач», «Юний перекладач», «Як правильно говорити?», «Прямо чи влучно», «Народ скаже, як зав’яже».
Наполегливо крокуючи до перемоги, восьмикласники проявляли зацікавленість, були уважними та активними.

Найскладнішим виявилось завдання V туру «Прямо чи влучно». Бо це ж не так просто впізнати фразеологізм за картинкою. Але і з ним учні впоралися блискуче!

                          








Не давали  засиджуватися та піднімали настрій інтелектуальні розминки з кубиками: хто швидше знайде епітет до слова «мова» та синонім до слова «горизонт».

                              










Українська мова – невичерпне джерело. Про неї можна говорити і говорити… Але ж, час збіг, бали підраховані. Час для нагородження найкращих мовознавців!












Дякуємо бібліотекарю школи №28 за дружню співпрацю.
Сподіваємось, що учнівська молодь буде розмовляти українською мовою правильно, красиво, вишукано.                        


Немає коментарів:

Дописати коментар