вівторок, 23 квітня 2019 р.

Всесвітній день книги і авторського права



23 квітня у Всесвітній день книги і авторського права  бібліотекарі філії №6 провели день бібліографії на тему «Він вірив, що державу насамперед будує слово».



Називаючи, на прохання бібліотекарів, імена великих українців – політичних діячів, старшокласники херсонської школи №30 так і не згадали Петра Могилу, який увійшов в історію як непересічний політик, дипломат, письменник, меценат і просвітитель.
А тому з непідробним інтересом слухали про багатогранну діяльність – цілу епоху в історії України XVII ст., яка названа "могилянською добою" на честь цієї непересічної особистості і, яка оцінена як період культурного та церковного відродження.

Переглядаючи відео фрагменти школярі дізналися про походження Петра Могили, отриману ним освіту, завдяки якій він вільно володів багатьма мовами і став одним з найосвіченіших молодих людей свого кола, про засновану ним першу у Східній Європі вищу православну школу, нині більш знану як Києво-Могилянська академія.


У проведені дня бібліографії допоміг сценарій та слайд-презентація розроблені бібліотекарями  центральної бібліотеки ім. Лесі Українки на основі бібліографічного покажчика «Петро Могила (1596-1647)», який підготували співробітники Національної бібліотеки імені Вернадського.


Десятикласників дійсно зацікавила особистість Петра Могили. У них зявилось бажання прочитати про нього ще більше, щоб дізнатися, яким він був насправді та чому увійшов в історію як святий.
Близько 20 років Петро Могила очолював книгодрукування в Україні і розгорнув широкомасштабну видавничу діяльність. Він залишив по собі і власну значну літературну спадщину та особисту бібліотеку – одну з найбагатших бібліотек в Європі. Тому дуже доречно згадувати його, говорити про нього, читати про нього саме у Всесвітній день книги і авторського права.

Немає коментарів:

Дописати коментар